balspjut

Vad är ett balspjut?

Ett balspjut är ett jordbruksverktyg som används för att hantera balar av hö eller halm. Det består av ett metallskaft med en spetsig ände som förs in i mitten av balen. Skaftet fästs på en traktor eller annat fordon och balen lyfts och transporteras sedan.

Balspjut finns i olika storlekar och utföranden, och de kan utrustas med olika redskap (t.ex. tänder eller klor) för att passa olika användningsområden. Den viktigaste funktionen hos ett balspjut är att göra hanteringen av balar enklare och effektivare.

Men de bidrar också till att minska de skador som kan uppstå på balarna under transporten. Detta beror på att balspjutet fördelar balens vikt jämnare, vilket förhindrar att balen krossas eller skadas. Dessutom är det mindre sannolikt att balar som hanteras med ett balspjut faller av fordonet under transporten.

Om du behöver transportera eller lasta en rundbal är det bästa alternativet ett balspjut.

Varför ska man använda ett balspjut?

Fördelarna med att använda ett balspjut jämfört med andra metoder är att det kan föras närmare balen, vilket ger bättre kontroll vid hanteringen. Den förhindrar också att den glider eller faller av. Slutligen kan denna metod faktiskt bidra till att bevara dina varor eftersom det inte finns någon större risk för att skada balen som man kan göra om man använder andra metoder som kedjor eller liknande.

Du kan också komma åt svåråtkomliga balar på ett enkelt sätt med ett balspjut vilket gör att risken för att skada omgivande balar minskar och du kan även spara på utrymmet när du kan förvara balarna nära varandra.